Babka piaskowa to pyszne, lekkie i łatwe ciasto. Od początku do końca można je zrobić za pomocą miksera, gdyż cały sekret to ucieranie.
Ponieważ nie jest trudna w przygotowaniu, a nawet znacznie prostsza niż babka drożdżowa doskonale sprawdza się na wielkanocnym stole.
Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodać cukier waniliowy. Mikserem utrzeć masło dodając stopniowo po jednym jajku i po dwie łyżki cukru pudru.
Następnie dodać mąkę i mleko, nie przerywając ucierania. Formę wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką i nałożyć ciasto.
Piec przez 50 minut w temperaturze 170 stopni. Lekko ostudzoną babkę wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta