Kurczaka skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. W rondlu mocno rozgrzać oliwę, zrumienić na niej kurczaka z wszystkich stron, wyjąć, a na oliwę wrzucić drobno posiekaną cebulę, czosnek, pokrojoną w paseczki paprykę i szynkę. Dusić, mieszając na małym ogniu 5 minut, dodawać obrane ze skórki, pokrojone na ćwiartki pomidory. Wymieszać, zwiększyć ogień do odparowania sosu. Kurczaka podzielić na porcje, włożyć do sosu, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu 40 minut. Pod koniec dodać wydrylowane oliwki, przełożyć kurczaka na ogrzany półmisek i podawać.
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne