Przepis na A’la spaghetti bolognese

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
3606
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Zdjęcia

Składniki

  • mielone mięso wieprzowe 50 dag
  • lub cielęce
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • lub olej roślinny
  • masło 1 łyżka
  • przyprawa do sosu bolońskiego
  • starty ser gouda 10 dag
  • papryka 1/2 strąka
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • marchew 1 szt
  • sok pomidorowy (domowy) 250 ml
  • pomidory 4-5 szt
  • zioła prowansalskie
  • lub oregano, bazylia, tymianek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • makaron typu spaghetti 500 g
  • lub długie nitki

Jak zrobić A’la spaghetti bolognese?

Czosnek i cebulek obieramy i siekamy drobniutko. Marchewkę myjemy i ścieramy na jarzynówce. Rozgrzewamy masło i oliwę w rondlu, wkładamy posiekaną cebulę i marchewkę, dolewamy sok pomidorowy, wsypujemy przyprawy i wszystko razem zagotowujemy. Do wrzącego sosu wkładamy mięso mielone i energicznie mieszamy je widelcem, rozbijając ewentualne grudki.. Do sosu z mięsem wkładamy sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone na mniejsze cząstki oraz również rozdrobnioną i pozbawioną nasion paprykę. Zagotowujemy całość i nakrywamy garnek pokrywką. Dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu producenta. Po 15 – 20 minutach sos doprawiamy do smaku ziołami, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Makaron ugotowany al dente odcedzamy i rozkładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy startym serem. Możemy również posypać potrawę posiekaną zieleniną.

Podobne przepisy

Biała kiełbasa z wody czosnkowa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-01-01

Dodany przez: Bocja

Kategoria: Mięsne

Pierś z kurczaka z ryżem

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-07-15

Dodany przez: ewasylwia

Kategoria: Mięsne

Wątróbka panierowana

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2022-12-24

Dodany przez: malinka18

Kategoria: Mięsne

Mielone kotlety wieprzowo-wołowe

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-04

Dodany przez: daktyl

Kategoria: Mięsne

Filet z kurczaka z ziołami

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-07-05

Dodany przez: netha

Kategoria: Mięsne

Kremowy pasztet do smarowania

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2024-02-20

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Mięsne