Przepis na A’la spaghetti bolognese

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
3554
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Receptura została opublikowana w dniu: 20.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2554 odwiedzających!
Na zdrowie!

Zdjęcia

Składniki

  • mielone mięso wieprzowe 50 dag
  • lub cielęce
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • lub olej roślinny
  • masło 1 łyżka
  • przyprawa do sosu bolońskiego
  • starty ser gouda 10 dag
  • papryka 1/2 strąka
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • marchew 1 szt
  • sok pomidorowy (domowy) 250 ml
  • pomidory 4-5 szt
  • zioła prowansalskie
  • lub oregano, bazylia, tymianek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • makaron typu spaghetti 500 g
  • lub długie nitki

Jak zrobić A’la spaghetti bolognese?

Czosnek i cebulek obieramy i siekamy drobniutko. Marchewkę myjemy i ścieramy na jarzynówce. Rozgrzewamy masło i oliwę w rondlu, wkładamy posiekaną cebulę i marchewkę, dolewamy sok pomidorowy, wsypujemy przyprawy i wszystko razem zagotowujemy. Do wrzącego sosu wkładamy mięso mielone i energicznie mieszamy je widelcem, rozbijając ewentualne grudki.. Do sosu z mięsem wkładamy sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone na mniejsze cząstki oraz również rozdrobnioną i pozbawioną nasion paprykę. Zagotowujemy całość i nakrywamy garnek pokrywką. Dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu producenta. Po 15 – 20 minutach sos doprawiamy do smaku ziołami, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Makaron ugotowany al dente odcedzamy i rozkładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy startym serem. Możemy również posypać potrawę posiekaną zieleniną.

Podobne przepisy

Kiełbasa do zapiekanki

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2022-08-11

Dodany przez: Junior

Kategoria: Mięsne

Mielone w sosie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2022-07-11

Dodany przez: malinka

Kategoria: Mięsne

Mięso do spagetti

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-25

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Mięsne

Kotlet drobiowy w panierce sezamowej

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-08-06

Dodany przez: alaaa

Kategoria: Mięsne

Mięsko zapiekane w sosie musztardowo-ketchupowym

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 150 min.

Data dodania: 2011-12-21

Dodany przez: malina

Kategoria: Mięsne

Gulasz węgierski

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-10

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Mięsne