Przepis na Zupa ogórkowo-paprykowa

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
758
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Zupy

Składniki

  • miękka wołowina 30 dag
  • marchew 1 szt
  • pietruszka 1 szt
  • liść laurowy 1 szt
  • zielone ogórki 2 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • papryka zielona 1 szt
  • papryka żółta 1 szt
  • seler naciowy 2 łodygi
  • mąka 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • cukier do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • świeża bazylia do dekoracji
  • woda 6 szklanek

Jak zrobić Zupa ogórkowo-paprykowa?

Mięso myjemy, kroimy w kosteczkę i wkładamy do garnka. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w średnią kostkę warzywa, liść laurowy i zalewamy wodą. Przykrywamy i gotujemy ok. 45 min. Ogórki myjemy i kroimy w 2 cm słupki. Papryki oczyszczamy z pestek i białych błon i kroimy w paseczki. Seler naciowy kroimy w krążki. Ogórki, papryki i seler wrzucamy do lekko posłodzonego wrzątku i obgotowujemy a następnie przekładamy do wywaru z marchewką. Z mąki i masła przygotowujemy jasną zasmażkę i mieszamy z zupą. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy listkami bazylii. Możemy podawać z grzankami.

Podobne przepisy

Rosół Galijski

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-08-27

Dodany przez: kaMisia13

Kategoria: Zupy

Rosól z kurczaka

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2024-01-13

Dodany przez: dorlill

Kategoria: Zupy

Zielona zupa jarzynowa

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-10-31

Dodany przez: bernika

Kategoria: Zupy

Domowy czerwony barszcz do uszek

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-10-20

Dodany przez: emilia9n

Kategoria: Zupy

Pikantne flaczki wołowe

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2023-07-10

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Zupy

Zasmażka

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-05-25

Dodany przez: monika4

Kategoria: Zupy