Przepis na Ziemniaczane bezy

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
60 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1348
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Warzywa

do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków.

Receptura została dodana w dniu: 17.04.2011
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2951 osób!
Bon Appétit!

Zdjęcia

Składniki

  • ziemniaki ugotowane 1 kg
  • jajkp 3 szt
  • śmietana 18% 1/2 szkalnki
  • ser zółty starty 50 gram
  • sól 1 łyzeczka
  • pieprz
  • czerowana papryka
  • oregano

Jak zrobić Ziemniaczane bezy?

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Masło, żółtka, śmietanę i ser utrzeć w misce (można zrobić to mikserem). Dodać ziemniaki, sól i pieprz, dobrze utrzeć (też mikserem). Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać łyżką do masy ziemniaczanej. Powstałe puree przełożyć do szprycy i wyciskać niewielkie rozetki na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Mogą być blisko siebie, bo nie rosną w trakcie pieczenia. Piec w 220 st. C przez około 10 minut. Ważne jest, żeby podawać je ciepłe. Najlepsze są zaraz po upieczeniu. Bezy nie dość że wyglądają przecudnie, to są pyszne, na zewnątrz lekko chrupiące a w środku miękkie jak purre.

Podobne przepisy

Cukinie meksykańskie

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-03

Dodany przez: monika4

Kategoria: Warzywa

Sałata

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2011-05-25

Dodany przez: enia

Kategoria: Warzywa

Smażoane warzywa

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2022-08-14

Dodany przez: mati

Kategoria: Warzywa

Udka pod pierzynką z pora i sera

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2011-06-23

Dodany przez: aginaa

Kategoria: Mięsne

Puree z groszku

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-06-28

Dodany przez: cartoon

Kategoria: Warzywa

Placki kalarepowo-marchewkowe

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-28

Dodany przez: terenowa22

Kategoria: Warzywa