Przepis na Ziemniaczane bezy

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
60 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1406
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Warzywa

do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków.

Zdjęcia

Składniki

  • ziemniaki ugotowane 1 kg
  • jajkp 3 szt
  • śmietana 18% 1/2 szkalnki
  • ser zółty starty 50 gram
  • sól 1 łyzeczka
  • pieprz
  • czerowana papryka
  • oregano

Jak zrobić Ziemniaczane bezy?

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Masło, żółtka, śmietanę i ser utrzeć w misce (można zrobić to mikserem). Dodać ziemniaki, sól i pieprz, dobrze utrzeć (też mikserem). Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać łyżką do masy ziemniaczanej. Powstałe puree przełożyć do szprycy i wyciskać niewielkie rozetki na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Mogą być blisko siebie, bo nie rosną w trakcie pieczenia. Piec w 220 st. C przez około 10 minut. Ważne jest, żeby podawać je ciepłe. Najlepsze są zaraz po upieczeniu. Bezy nie dość że wyglądają przecudnie, to są pyszne, na zewnątrz lekko chrupiące a w środku miękkie jak purre.

Podobne przepisy

Brokuły na parze

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 55 min.

Data dodania: 2023-01-01

Dodany przez: VANILLASKA

Kategoria: Warzywa

Pieczone ziemniaki

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 65 min.

Data dodania: 2023-01-11

Dodany przez: prosecco

Kategoria: Warzywa

Placki ziemniaczane na winie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-01-07

Dodany przez: helas

Kategoria: Warzywa

Nadziewane ziemniaki

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2022-10-23

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Warzywa

Brokuł i kalafior

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2024-03-04

Dodany przez: Junior

Kategoria: Warzywa

Marchewka z cynamonem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-01-13

Dodany przez: dorlill

Kategoria: Warzywa