Przepis została dodana w dniu: 17.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2185 odwiedzających!
Na zdrowie!
Margarynę, jajka, kakao, cukier, dżem dobrze utrzeć. Dodać mąkę, mleko i sodę. Całość dokładnie wymieszać, łącząc wszystkie składniki ze sobą. Masę wylać na małą blaszkę, wyłożoną pergaminem. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia i przekroić wzdłuż na dwie części. Przygotować krem. Śmietanę ubić, dodać cukier, wymieszać. Galaretkę rozpuścić w małej ilości wody wraz z żelatyną. Przestudzić, kiedy zacznie tężeć wlać ją delikatnie do śmietany i całość starannie wymieszać. Śmietanę położyć na spodniej części ciasta, przykryć wierzchnią częścią ciasta. Na koniec ciasto polać polewą czekoladową. Odstawić na kilka godzin do zastygnięcia. Ciasto można pokroić na kwadratowe mniejsze ciastka i ułożyć na każdym kleks śmietany lub pokroić na plastry. Ja preferuję mniejsze kawałki, wtedy widać, że ciasto jest domowe a nie kupne 🙂
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta