Przepis na Wiosenny sos do kanapek i wędlin

Dodano przez:
Ile porcji:
1
Łączny czas przyrządzania:
20 min.
Czas przygotowania:
20 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2543
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Sosy, Zimny bufet

Zdjęcia

Składniki

  • żółtko 1 szt
  • olej 2 szklanki
  • musztarda 1 łyżeczka
  • śmietana 12% 1 op. małe
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • rzodkiewki 7 szt
  • ogórek świeży 1 szt mały
  • dymka ze szczypiorkiem 1 szt

Jak zrobić Wiosenny sos do kanapek i wędlin?

Żółtko miksujemy z musztardą. Nie przerywając miksowania cienkim strumieniem wlewamy olej i mieszamy do białości. Następnie dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku i mieszamy. Ogórka i rzodkiewki obieramy i drobno kroimy – możemy zetrzeć na tarce, dymkę oczyszczamy i drobno siekamy. Wszystko dodajemy do przygotowanego sosu żółtkowo-jogurtowego i mieszamy. Sos chłodzimy w lodówce przez ok. 60 min. Podajemy do jajek, wędlin i kanapek.

Podobne przepisy

Sos majonezowo keczupowy

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2022-11-27

Dodany przez: Emila

Kategoria: Sosy

Ogórki słodko kwaśne

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-08-05

Dodany przez: eva45

Kategoria: Zimny bufet

Sos pieczeniowy do roladek

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-12-25

Dodany przez: IKM

Kategoria: Sosy

Orzeszkowe jajka

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-05-08

Dodany przez: madi356

Kategoria: Zimny bufet

Roladki z szynki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-08-08

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Zimny bufet

Polędwica z ananasem w galarecie

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-08-15

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Zimny bufet