Wiosenna sałatka ze szparagami i groszkiem to bardzo zielona, zdrowa i smaczna sałatka.
Czosnek doskonale podkreśla smak szparagów i słodki smak groszku i fasolki edamame.
Sałatka doskonale się sprawdzi jako dodatek do kolacji, lunch a także jako składnik wielkanocnego obiadu.
Szparagi obrać (końce odłamać) i pokroić na pół. Fasolkę edamame i groszek cukrowy umyć.
Zagotować w garnku wodę i blanszować partiami szparagi, groszek i fasolkę. Jeśli używamy bobu, to należy go ugotować do miękkości, ale aby się nie rozpadał.
Warzywa odsączyć i przełożyć do salaterki. Ogórka obrać i pokroić na ćwierćplasterki. Czosnek przecisnąć praską i wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny.
Do zblanszowanych warzyw dodać ogórka, polać sosem, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i podawać.
Kategoria: Sałatki
Kategoria: Sałatki
Kategoria: Sałatki
Kategoria: Sałatki
Kategoria: Sałatki
Kategoria: Sałatki