Ten przepis pochodzi z Poradnika Domowego, sprzed kilku lat – jednak jest w dużej mierze zmodyfikowany przeze mnie i urozmaicony i jest już na mój ..
Drożdże rozkruszyć na drobniutko. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Mąkę z tłuszczem posiekać nożem, dodać resztę składników. Zlepić ciasto dłońmi, podzielić na 3 części. Włożyć do lodówki na ok. 30 – 40 minut. W tym czasie przygotować masę makową: – mak sparzyć, ostudzić, dwukrotnie zemleć. (jeśli ktoś lubi ciasto upieczone z kupnej, gotowej masy makowej, to z powodzeniem może ją użyć do tego placka dodając do niej 1 starte na jarzynówce jabłko i 1 łyżkę miodu lub dżemu, oraz kilka kropli aromatu do makowca, lub migdałowego). Żółtka utrzeć z cukrem dodać mak, skórkę pomarańczową, rodzynki oraz odrobinę zapachu migdałowego i startą skórkę z cytryny. Na końcu dać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Przygotować typową prostokątną formę na ciasto, posmarować tłuszczem wyłożyć pergaminem. Rozwałkować pierwszą część ciasta. Na ciasto „porozrzucać” truskawki ( mrożone lub świeże, oraz truskawki z alkoholem, wyłożyć połowę maku, na to drugą część ciasta. Czynność powtórzyć: truskawki, mak i na wierzch ciasto. Z pozostałych skrawków ciasta powycinałam różne formy ciasteczek: choinki, gołąbki, gwiazdki, dzwonki i serduszka, zmoczyłam je wodą i poprzyklejałam na wierzchu ciasta przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1, 5 godziny. Piec ok. 1 godz. ( dziś upiekło mi się ciasto w przeciągu 45 minut) w piekarniku w temp. 160 stopni c (na termoobiegu). Po wystudzeniu polukrować.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta