Przepis na Wielkanocny specjał

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
715
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Receptura została opublikowana w dniu: 19.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2072 osób!
Bon Appétit!

ciasto

  • mąka 2,5 szklanki
  • cukier 0,75 szklanki
  • masło 1,5 kostki
  • zmielone migdały 10 dag
  • skórka z cytryny 3 łyżki
  • żółtka na twardo 4 sztuki
  • żółtko 1 sztuka

dodatkowo

  • dżem brzoskwiniowy 1 słoiczek
  • dżem wiśniowy 1 słoiczek
  • żelatyna 2 łyżki
  • jajko 1 sztuka

Jak zrobić Wielkanocny specjał?

Masło utrzeć z cukrem, następnie ucierając dodać żółtka, skórkę z cytryny, migdały i mąkę. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą, zagnieść i schłodzić w lodówce. 2/3 ciasta po rozwałkowaniu wyłożyć w blaszce, z kolejnej 1/3 wycinać paski i układać je na cieście. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec do 30 min. W temp. 180 stopni. Po wystudzeniu zagłębienia- kratki wypełniać na zmianę dżemem wymieszanym z rozpuszczoną żelatyną, raz brzoskwiniowym, raz wiśniowym.

Podobne przepisy

Roladka z kremem

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 55 min.

Data dodania: 2011-07-22

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Ciasta

Moja napoleonka

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-07-20

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Ciasta

Biszkopt z nektaryną

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-08-16

Dodany przez: Junior

Kategoria: Ciasta

Ciasto mojej babci

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2022-08-20

Dodany przez: Car

Kategoria: Ciasta

Biszkopt czekoladowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-06-29

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Ciasta

Gruszki w cieście

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-06-28

Dodany przez: madeleine

Kategoria: Ciasta