Smaczny, delikatny deserowy torcik, który zrobiłam na Dzień Dziecka dla moich wnuków bliźniaków rozrabiaków
Żółtka oddzielić od białek i ucierać je z połową cukru na parze, aż masa zgęstnieje. Masło rozpuścić, ostudzić, wymieszać z żółtkami. Mąkę wysypać na żółtka, białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na mąkę i delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem, posypać mąką, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180st. C piekarnika, piec ok. 25 min, przestudzić, przekroić w poprzek. Truskawki umyć, osączyć, 1/4 udusić z 5 dag cukru, ostudzić, posmarować krążki ciasta, ułożyć na nich pokrojone truskawki. Śmietankę ubić z pozostałym cukrem, dodać odrobinę musu truskawkowego, przełożyć tort, resztą posmarować wierzch i boki, udekorować bezikami, schłodzić w lodówce.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta