Przepis na Udka w orientalnej marynacie

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
10 m
Czas pieczenia:
50 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
5917
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Udka w orientalnej marynacie to soczyste kawałki kurczaka pieczone w aromatycznej marynacie.

Niesamowite połączenie smaków sosu sojowego i rybnego, ze słodkim miodem i pomarańczą, przełamane ostrością imbiru i papryczki chili, dopełnia czerwone wino.

Polecam, bo danie jest proste, łatwe w przygotowaniu, a zaskakuje smakiem naprawdę każdego 🙂

Zdjęcia

Składniki

  • udka kurze 1 kg
  • imbir 5 cm
  • czosnek 2 ząbki
  • przyprawa chińska 5 smaków 1/2 łyżeczki
  • skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka
  • sok z pomarańczy 1 łyżka
  • papryczka chili 1 sztuka
  • olej sezamowy 1 łyżeczka
  • wino czerwone 1/4 szklanki
  • miód 1/2 szklanki
  • sos rybny 2 łyżeczki
  • sos sojowy 5 łyżeczek

dodatkowo

  • sezam 3 łyzki

Jak zrobić Udka w orientalnej marynacie?

Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Zetrzeć, lub pokroić drobno czosnek. Papryczkę chili posiekać. Udka umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym.

Do czosnku, imbiru i chili dodać pozostałe składniki – sos sojowy, rybny, miód, wino, olej, skórkę i sok z pomarańczy, oraz przyprawę chińską 5 smaków.

Marynatą zalać mięso i odstawić na 2 godziny do lodówki. Można w tym czasie obrócić mięso parę razy, aby dokładnie było pokryte marynatą.

Przełożyć udka do naczynia do zapiekania (razem z marynatą) i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Po 30 minutach polać udka marynatą i piec 20 minut. Na koniec posypać sezamem i pozostawić chwile w ciepłym piekarniku.

Podobne przepisy

Strogonow

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-03-04

Dodany przez: ondrasz

Kategoria: Mięsne

Filety wypchane jajkiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-12-18

Dodany przez: malina

Kategoria: Mięsne

Farsz z kurczaka

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-10-19

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Delikatne kotleciki z grilla

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-03-13

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Mięsne

Żeberka z wołowiny duszone

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-02-11

Dodany przez: Teresa

Kategoria: Mięsne

Kuleczki z rodzynkami

Ile porcji: 7

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-05-23

Dodany przez: monika4

Kategoria: Mięsne