Receptura została dodana w dniu: 06.03.2010
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2170 osób!
Smacznego!
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dokładnie wymieszać. Następnie dodać miękkie masło oraz jajka. Ze wszystkich tych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie równe części i upiec dwa blaty w małej tortownicy 20 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Każdy placek piec około 25 minut. Po upieczeniu każdy z placków należy przekroić na pół tak, aby w rezultacie z każdego blatu powstały dwa. Truskawki należy umyć, odszypułkować i osuszyć. Podzielić na dwie równe części i połowę z nich odłożyć do dekoracji, resztę pokroić na połówki. Śmietanę należy schłodzić w lodówce, po czym ubić ją na sztywno i podzielić na trzy części. Na pierwszym z blatów ułożyć 1/3 śmietany i rozsmarować, na śmietanie ułożyć połówki truskawek, nałożyć drugi blat. Blat posmarować konfiturą truskawkową i nałożyć trzeci blat. Następnie rozsmarować na nim kolejną część śmietany i ułożyć na niej połówki truskawek, następnie przykryć czwartym blatem. Na wierzchu ciasta i wyłożyć resztę śmietany, którą należy rozsmarować. Wierzch tortu należy udekorować wedle własnego uznania kremem i truskawkami.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta