Oddzielamy żółtka od białek. Zarabiamy ciasto z krupczatki, masła lub margaryny, proszku do pieczenia i 5 żółtek. Po wyrobieniu ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy kakao. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Na tak przygotowaną blaszkę ścieramy na jarzynówce jedną część białego ciasta, na jasne ciasto ścieramy ciasto z dodatkiem kakao na tarce jarzynówce (jak najgrubszej). Białka ubijamy z odrobiną soli i z 3/4 szklanki cukru i wykładamy sztywną pianę na ciasto ciemne ciasto. Na pianę wykładamy truskawki – latem świeże (obecnie dałam część truskawek pozostałych po zrobieniu nalewki i część truskawek mrożonych). Pozostałą – jasną część ciasta ścieramy delikatnie na pianę z owocami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni c. Lub 150 – 160 stopni c z termoobiegiem – około 45 minut. W tym czasie przygotowujemy polewę: margarynę stapiamy z wodą (6łyżek), kakao i cukrem, i ucieramy wszystko na gładko. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta polewamy je przygotowaną polewą lub posypujemy je tylko cukrem pudrem ale to już wg smaku piekących.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery