przepis ten mam na płycie DVD… pt: „Smaki i smaczki”… są tam zestawy przepisów na różne okazje, takie jak Andrzejki, Sylwester, Nowy Rok, chrzciny, I Komunia Św i wiele wiele innych…a podałam go, gdyż jest inny, od innych, smaczny, winny, a nie przesłodzony….
Rozgrzewamy do 175 stponi c piekarnik. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Do masy ciągle miksując dodajemy po 1 jajku i dalej ucieramy, aż cukier rozpuści się całkowicie. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami i dodajemy małymi porcjami do masy jajeczno maślano cukrowej. Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej kwadratowej tortownicy. Delikatnie wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut. Po upieczeniu, wyjmujemy i studzimy. Przestudzone ciasto przekrawamy na 2 równe części. Przekładamy na paterę i zapinamy boki tortownicy. Wkładamy do niej pierwszy krążek ciasta. Żelatynę moczymy w 1/2 szklanki maślanki. Gdy napęcznieje dodajemy następną porcję 1/2 szklanki maślanki i podgrzewamy ją stale mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Wtedy dodajemy resztę maślanki i po podgrzaniu odstawiamy w chłodne miejsce. Ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym i razem ze startą czekoladą dodajemy do zimnej masy maślankowej. Połowę kremu rozsmarowujemy na dolnej części ciasta ( ja ten płat smaruję najpierw powidłami albo jasnym dżemem a dopiero na tą warstwę smaruję krem maślankowy, wtedy na spodnią część ciasta nakładam mniej niż połowę kremu). Nakładamy drugi płat ciasta, lekko dociskamy. Tort wstawiamy na ok 3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy go z lodówki, ubijamy 1/3 szklanki (100 ml) śmietany i wyciskając dekoracyjne rozetki ozdabiamy nią tort. Posypujemy czekoladą w proszku albo wiórkami czekoladowymi.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta