Przepis na Tort z winnym kremem

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Data dodania:
Wyświetlenia:
2386
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

przepis ten mam na płycie DVD… pt: „Smaki i smaczki”… są tam zestawy przepisów na różne okazje, takie jak Andrzejki, Sylwester, Nowy Rok, chrzciny, I Komunia Św i wiele wiele innych…a podałam go, gdyż jest inny, od innych, smaczny, winny, a nie przesłodzony….

Przepis została dodana w dniu: 20.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2612 odwiedzających!
Smacznego!

Zdjęcia

krem

  • żelatyna 6 łyżeczek
  • maślanka o smaku bananowym 500 ml
  • śmietana do tortów 375 ml
  • cukier waniliowy 1 opak
  • starta czekolada 5 dag

ciasto

do dekoracji

  • kremówka tortowa 85 ml
  • owoce(kiwi, maliny,mamdarynli, brzoskwinie itp)
  • czekolada w proszku

Jak zrobić Tort z winnym kremem?

Rozgrzewamy do 175 stponi c piekarnik. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Do masy ciągle miksując dodajemy po 1 jajku i dalej ucieramy, aż cukier rozpuści się całkowicie. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami i dodajemy małymi porcjami do masy jajeczno maślano cukrowej. Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej kwadratowej tortownicy. Delikatnie wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut. Po upieczeniu, wyjmujemy i studzimy. Przestudzone ciasto przekrawamy na 2 równe części. Przekładamy na paterę i zapinamy boki tortownicy. Wkładamy do niej pierwszy krążek ciasta. Żelatynę moczymy w 1/2 szklanki maślanki. Gdy napęcznieje dodajemy następną porcję 1/2 szklanki maślanki i podgrzewamy ją stale mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Wtedy dodajemy resztę maślanki i po podgrzaniu odstawiamy w chłodne miejsce. Ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym i razem ze startą czekoladą dodajemy do zimnej masy maślankowej. Połowę kremu rozsmarowujemy na dolnej części ciasta ( ja ten płat smaruję najpierw powidłami albo jasnym dżemem a dopiero na tą warstwę smaruję krem maślankowy, wtedy na spodnią część ciasta nakładam mniej niż połowę kremu). Nakładamy drugi płat ciasta, lekko dociskamy. Tort wstawiamy na ok 3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy go z lodówki, ubijamy 1/3 szklanki (100 ml) śmietany i wyciskając dekoracyjne rozetki ozdabiamy nią tort. Posypujemy czekoladą w proszku albo wiórkami czekoladowymi.

Podobne przepisy

Ciasteczka z gotowanych żółtek

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-07-10

Dodany przez: aniaa

Kategoria: Ciasta

Ambasador z czekoladą i brzoskwiniami

Ile porcji: 24

Data dodania: 2022-07-21

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Ciasta

Pianka owocowa

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2012-09-07

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Kruche ciastka mojej babci

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-07-25

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Babka piaskowa w polewie kakaowej

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-06-28

Dodany przez: Wiera

Kategoria: Ciasta

Ciasto capuccinowe

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2012-04-30

Dodany przez: ewas135

Kategoria: Ciasta