Przepis na Sznycelki z dziczyzny

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
2425
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Składniki

  • dziczyzna 50 dag
  • wołowina 30 dag
  • cebula 1 szt.
  • jajko 2 szt.
  • sól
  • pieprz
  • jałowiec 3 szt.
  • śmietana 1 szklanka
  • suszone śliwki 1 szklanka
  • wino czerwone wytrawne 1/2 szklanki
  • smalec 30 dag
  • mąka krupczatka
  • jabłka 2 szt.
  • borówki smażone

Jak zrobić Sznycelki z dziczyzny?

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na połówki i smażymy na tłuszczu.
Cebulę kroimy i podsmażamy lekko na patelni.
Mięso i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
Dodajemy jajka, przyprawy i wyrabiamy masę. Uformowane równej wielkości sznycelki obtaczamy w mące i smażymy w głębokim tłuszczu, rumieniac z obu stron.
Gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na sznycelkach kładziemy śliwki – wymoczone w winie – zalewamy winem, na wierzch polewamy śmietanę i wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 20-25 min
Podajemy z ziemniakami puree i sałatą oraz z połówkami smażonych jabłek, których wnętrza naperłniamy smażonymi borówkami.

Podobne przepisy

Filety z indyka z delikatną skórką

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2022-09-11

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Mięsne

Naleśniki z mięsem z sosem pomidorowym

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-12-07

Dodany przez: terenowa22

Kategoria: Mięsne

Panierowana karkówka do obiadu

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-12-27

Dodany przez: ewas135

Kategoria: Mięsne

Roladki drobiowe

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-05-28

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Pierś indyka na cebulce

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-01-11

Dodany przez: robbo

Kategoria: Mięsne

Farsz z mięsem i kapustą do pierogów

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-08-25

Dodany przez: Pola

Kategoria: Mięsne