Przepis na Stubica

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1471
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Składniki

  • wieprzowina 1 kg
  • czosnek 1 ząbek
  • sól 1 szczypta
  • suszone śliwki 10 dag
  • oliwa 2 łyżki
  • wino wytrawne czerwone 100 ml
  • śmietana 200 ml
  • śliwowica 75 ml

Jak zrobić Stubica?

Mięso opłukane natrzeć czosnkiem i solą. Chłodzić je 2 godziny. Śliwki namoczone wydrylować. Nożem zrobić w mięsie nacięcia i wkładać w nie śliwki. Mięso obsmażyć, polać winem i dodać resztę śliwek. Piec 1 godzinę, podlewając powstałym sosem. Pod koniec pieczenia wlać śmietanę. Gotowe mięso pozostawić na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Polać śliwowicą i pokroić w plastry.

Podobne przepisy

Tatar wołowy pikantny

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-03-23

Dodany przez: kanapka

Kategoria: Mięsne

Pulpety indycze

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-10-08

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Schabowe z piersi indyka

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-01-10

Dodany przez: robbo

Kategoria: Mięsne

Drobiowe roladki z pieczarkowym farszem

Ile porcji: 16

Czas przyrządzenia: 90 min.

Data dodania: 2022-12-07

Dodany przez: malina

Kategoria: Mięsne

Mieso duszone z cebulką

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-09-28

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Mięsne

Bigos jak u babci

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2024-03-23

Dodany przez: malg0kolczyk0wnia

Kategoria: Mięsne