Przepis na Sos słodko-kwasny do ryżu

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
15 min.
Czas przygotowania:
15 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2807
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Sosy

Składniki

Jak zrobić Sos słodko-kwasny do ryżu?

Do gorącego bulionu – najlepiej warzywnego – dodajemy rodzynki i odstawiamy na 15-20 min. Żeby napęczniały. Pół szklanki rosołu mieszamy z mąką i żółtkiem, tak by nie było grudek i dodajemy do rosołu z rodzynkami. Następnie dodajemy masło i podgrzewamy aż się stopi i wszystkie składniki dokładnie połączą. Doprawiamy do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Podajemy do ryżu i gotowanego mięsa drobiowego.

Podobne przepisy

Sos majonezowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-05-15

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Sosy

Sos orzechowy Haliny

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 10 min.

Data dodania: 2022-12-29

Dodany przez: halina

Kategoria: Sosy

Sos karmelowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-05-28

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Sosy

Pasta chili

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-01-08

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Sosy

Sos grecki

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-06

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Sosy

Sos jagodowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-06-23

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Sosy