Pyszna i krucha golonka z rękawa
Golonki oczyścić (ewentualne włoski opalić nad palnikiem). Dać do garnka, zalać wodą, dodać 1 marchew, 1 cebule, 2 ząbki czosnku, seler, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Gotować przez 1,5h. Odsączyć z wywaru.
Obraną marchew zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w drobne paski, czosnek też drobno. Do rękawa do pieczenia lub woreczka włożyć golonki, pokrojone warzywa, wsypać paprykę, pieprz, majeranek.
Wlać 200 ml wywaru z gotowania golonki i zamknąć szczelnie rękaw lub worek. Worek ułożyć w naczyniu żaroodpornym i włożyć do rozgrzanego do 200ºc. Piekarnika.
Piec na najniższym poziomie piekarnika przez ok 1 godzinę i 45 minut. Oczywiście czas pieczenia zależy od wielkości golonek
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne