Przepis na Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie

Dodano przez:
Ile porcji:
10
Łączny czas przyrządzania:
65 min.
Czas przygotowania:
30 m
Czas pieczenia:
35 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
6960
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie, najlepiej domowym, ale gotowy ze sklepu tez się nada. Ciasto, które zawsze efektownie wygląda i pysznie smakuje. Można w nim użyc galaretke wg własnego gustu i smaku, można też do masy dodać owoce jak borówki czy maliny.

Przepis została opublikowana w dniu: 20.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2147 odwiedzających!
Bon Appétit!

Zdjęcia

biszkopt

masa

  • śmietana 22% 500 ml
  • cukier 2-4 łyżki
  • galaretka agrestowa 1 opak
  • galaretka cytrynowa 1 opak
  • galaretka wiśniowa 1 opak

do blaszki

dodatkowo

  • cukier puder

Jak zrobić Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie?

Galaretki każdą osobno rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzącej wody, dokładnie aż do całkowitego rozpuszczenia mieszamy. Odstawiamy do zakrzepnięcia – (można dodać tylko 2 lub 3 kolory galaretek).

Jajka sparzamy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy cukier i po jednym żółtku.

Gdy masa jajeczna będzie puszysta dodajemy mąkę wymieszaną (dwa razy przesianą przez sito) z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.

Blaszkę 25 x 42 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą albo mąką. Przelewamy na nią ciasto ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 – 190 stopni c.

Pieczemy ok. 35 minut na złotobrązowy kolor.
Wyjmujemy ciasto i odstawiamy do przestudzenia.

W tym czasie do wysokiego naczynia przelewamy schłodzoną śmietanę dodajemy do niej cukier i delikatnie ubijamy do spienienia. Zakrzepnięte galaretki kroimy w kostkę, dodajemy do ubitej śmietany i całość lekko mieszamy.

Przestudzone ciasto kroimy poziomo na 2 płaty. Wkładamy dolny płat wkładamy z powrotem do blaszki, w której się piekło, rozkładamy ubitą śmietanę z galaretkami nakrywamy górnym płatem biszkoptu, lekko dociskamy i odstawiamy ciasto do lodówki do zestalenia się śmietany.

Po schłodzeniu i zakrzepnięciu się śmietany posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.

Podobne przepisy

Sernik wiedeński

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-07-02

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Ciasta

Surowe ciasto na karpatkę

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-08-11

Dodany przez: mati

Kategoria: Ciasta

Sero – makowiec

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-07-02

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Rogaliki z marmoladą

Ile porcji: 25

Czas przyrządzenia: 75 min.

Data dodania: 2011-08-17

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Ciasta

Wisienki z cukru

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-08-05

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Ciasta

Deser mojej Mamy

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2022-07-12

Dodany przez: eva45

Kategoria: Ciasta