Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie, najlepiej domowym, ale gotowy ze sklepu tez się nada. Ciasto, które zawsze efektownie wygląda i pysznie smakuje. Można w nim użyc galaretke wg własnego gustu i smaku, można też do masy dodać owoce jak borówki czy maliny.
Przepis została opublikowana w dniu: 20.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2147 odwiedzających!
Bon Appétit!
Galaretki każdą osobno rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzącej wody, dokładnie aż do całkowitego rozpuszczenia mieszamy. Odstawiamy do zakrzepnięcia – (można dodać tylko 2 lub 3 kolory galaretek).
Jajka sparzamy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy cukier i po jednym żółtku.
Gdy masa jajeczna będzie puszysta dodajemy mąkę wymieszaną (dwa razy przesianą przez sito) z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Blaszkę 25 x 42 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą albo mąką. Przelewamy na nią ciasto ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 – 190 stopni c.
Pieczemy ok. 35 minut na złotobrązowy kolor.
Wyjmujemy ciasto i odstawiamy do przestudzenia.
W tym czasie do wysokiego naczynia przelewamy schłodzoną śmietanę dodajemy do niej cukier i delikatnie ubijamy do spienienia. Zakrzepnięte galaretki kroimy w kostkę, dodajemy do ubitej śmietany i całość lekko mieszamy.
Przestudzone ciasto kroimy poziomo na 2 płaty. Wkładamy dolny płat wkładamy z powrotem do blaszki, w której się piekło, rozkładamy ubitą śmietanę z galaretkami nakrywamy górnym płatem biszkoptu, lekko dociskamy i odstawiamy ciasto do lodówki do zestalenia się śmietany.
Po schłodzeniu i zakrzepnięciu się śmietany posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta