Przepis została dodana w dniu: 20.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2416 odwiedzających!
Bon Appétit!
Masło z mąką wyrabiamy wałkiem tak, aby utworzyła się jednolita masa. Drożdże rozcieramy ze śmietaną i dodajemy do ciasta, całość mieszamy. Do ciasta dodajemy żółtka i startą z 1 cytryny skórkę. Zarabiamy, odstawiamy na 10 minut by ciasto odpoczęło. Następnie siekamy siekaczem do ciasta lub szerokim długim nożem kuchennym i zasklepiamy w całość. Dzielimy na 4 – 6 części, cienko wałkujemy na placki. Dużą blaszkę smarujemy tłuszczem. Na wysmarowaną blaszkę wkładamy placek, smarujemy go konfiturami lub owocami. Nakryć drugim ciastem i postępować tak do ostatniego placka. Ostatni warstwę stanowi placek. Odstawiamy całość do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy grubym cukrem. Pieczemy w niezbyt gorącym piekarniku (170 – 180 stopni c. )około 40 – 60 minut.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta