Sałatka z soczewicy i sera gorgonzola to pyszna propozycja na wykwintne danie z tanich składników.
Soczewica, bogata w białko, ostry, kremowy smak gorgonzoli i wspaniały dressing z oliwy i octu winnego, dopełniony aromatycznym czosnkiem.
Bardzo proste i bardzo dobre 🙂
Soczewice zieloną zalać 3 szklankami zimnej wody i odstawić na 12 godzin.
Następnie odcedzić, przełożyć do garnka, zalać wodą (1 cm nas powyżej soczewicy), dodać ziele angielskie, sól i listek laurowy. Gotować do miękkości – około 10-15 minut. Następnie odcedzić, wystudzić, wyrzucić lisek i ziele.
Cebule pokroić w drobna kostkę. Szczypiorek posiekać. Pomidory umyć i pokroić w kostkę usuwając pestki. Czosnek przecisnąć czosnkownicą, wymieszać z oliwa, octem i pieprzem. Gorgonzolę pokroić w kostkę.
Wymieszać wszystkie składniki i polać sosem.
Podawać od razu.
Kategoria: Sałatki
Kategoria: Sałatki
Kategoria: Sałatki
Kategoria: Sałatki
Kategoria: Sałatki
Kategoria: Sałatki