Sałatka z pęczaku i fety to pożywne i zdrowe danie. Kasza generalnie nie jest doceniana, a jeśli już znajdzie się na stole to pełni rolę dodatku.
Przez obecność fety, oliwy i oliwek sałatka ma bardzo grecki charakter, a połączenie tych składników z pęczakiem to kompozycja doskonała. Polecam, bo danie jest proste i pyszne!
Zagotowuję 2,5 szklanki wody, wsypuję sól oraz kaszę. Mieszam, zmniejszam ogień i gotuję aż kasza wchłonie cały płyn. Aby nie przywarło do garnka mieszam od czasu do czasu. Odstawiam do ostygnięcia.
Pomidory kroję w ósemki, a następnie na 4 części. Oliwki kroję na małe cząstki, a ser feta w kosteczkę.
Do przestudzonej kaszy dodaję oliwę, pieprz, mieszam, a następnie dodaję warzywa i ser. Po delikatnym wymieszaniu posypuję wierzch szczypiorkiem.
Kategoria: Kuchnia polska
Kategoria: Kuchnia polska
Kategoria: Kasze i ryż
Kategoria: Kasze i ryż
Kategoria: Kasze i ryż
Kategoria: Kuchnia polska