Przepis na Ryż mleczny zapiekany z bakaliami

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
804
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Desery

Składniki

  • kwaskowe jabłka 6 szt
  • ryż 25 dag
  • mleko 2 szklanki
  • rodzynki 5 dag
  • suszone morele 5 dag
  • suszone śliwki 5 dag
  • kandyzowana skórka pomarańczowa 5 dag
  • kandyzowane wiśnie 5 dag
  • cukier 3 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • skórka starta z cytryny 1 łyżeczka
  • konfitura malinowa 5 łyżeczek
  • sok z jednej cytryny
  • sól do smaku
  • cynamon do smaku

Jak zrobić Ryż mleczny zapiekany z bakaliami?

Ryż gotujemy w wodzie i mleku, z dodatkiem masła i szczypty soli. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy połowę ryżu, na nim połowę suszonych owoców a na nich połowę jabłek. Na jabłkach układamy resztę ryżu,następnie resztę owoców i resztę jabłek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Zapiekamy ok. 35 min. Po upieczeniu przekładamy do miseczek, każdą porcję skrapiamy sokiem z cytryny, dekorujemy skórką cytrynową i łyżeczką konfitury malinowej.

Podobne przepisy

Truskawki z cukrem

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2024-01-11

Dodany przez: kiziolek20

Kategoria: Desery

Naleśniki z kakao

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-12-30

Dodany przez: ewas135

Kategoria: Desery

Naleśniki z dżemem i nutellą

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-01-06

Dodany przez: agnieszka13

Kategoria: Desery

Placek z patelni jabłkowo-waniliowy

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2022-12-06

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Desery

Śliwki w polewie czekoladowej

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-05-18

Dodany przez: monika4

Kategoria: Desery

Masa jabłkowa do ciasta

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-02-01

Dodany przez: madi356

Kategoria: Desery