Przepis na Rolada z borówkami

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
75 min.
Czas przygotowania:
75 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1185
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Czekoladowa rolada z owocami

Zdjęcia

Składniki

  • jajka 4 szt
  • czekolada gorzka 100 gram
  • cukier puder 2 łyzki
  • sok malinowy 2 łyżki
  • śmietana 50 ml
  • serek mascarpone 250 ml
  • cukier waniliowy
  • kakao 4 łyzki
  • cukier 100 gram
  • mąka tortowa 100 gram
  • borówki 125 gram

Jak zrobić Rolada z borówkami?

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ciągle ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao na końcu wsypać startą czekoladę. Delikatnie wymieszać, tak żeby piana nie opadła.

Bawełnianą ściereczkę delikatnie posypać cukrem waniliowym płaską formę najlepiej o wymiarach 28 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Piec około 12 – 15 minut w temperaturze 180c. ( nie dłużej, bo rolada pęknie podczas zwijania).

Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ściereczkę papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Ważne jest żeby wszystko robić, kiedy rolada jest jeszcze gorąca. Nie czekamy aż ostygnie!

Składniki na krem połączyć czyli mascarpone, cukier puder, śmietanę oraz sok z malin. Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć ściereczkę. Natychmiast posmarować nadzieniem, ułożyć borówki w środku i z powrotem zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki.

Przed podaniem polać polewą powstała z rozpuszczenia w kąpieli wodnej czekolad. Można ostudzoną roladę albo posmarować albo oblać tworząc „fale”. Ozdobić borówkami i posypać cukrem pudrem.

Podobne przepisy

Ciasto Wandzi

Ile porcji: 30

Czas przyrządzenia: 55 min.

Data dodania: 2022-12-01

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Ciasta

Kremówka papieska

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-09-22

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Ciasta

Rogaliki „TOPIELCE”

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-04-19

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Jabłecznik z bezami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-08-23

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Błyskawiczne ciasto makowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-09-19

Dodany przez: emilia9n

Kategoria: Ciasta

Motylki drożdzowe z serem

Ile porcji: 15

Czas przyrządzenia: 165 min.

Data dodania: 2022-12-26

Dodany przez: foczka-ks

Kategoria: Ciasta