Przepis na Polędwica pieczona w ostrej marynacie

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
210 min.
Czas przygotowania:
210 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2268
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Zdjęcia

Składniki

  • polędwica wieprzowa 1 kg
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • papryka ostra 0,5 łyżeczki
  • sól 0,5 łyżeczki
  • pieprz 0,5 łyżeczki
  • wino czerwone 100 ml
  • oliwa 4 łyżki
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • czosnek 2 ząbki

Akcesoria

  • miska
  • naczynie żaroodporne

Jak zrobić Polędwica pieczona w ostrej marynacie?

Polędwicę dobrze oczyścić, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oliwę z oliwek wymieszać z papryką ostrą, słodką, solą, pieprzem, następnie dodać posiekany drobniutko czosnek. Oliwę wymieszać z winem, dodać zioła prowansalskie.

Tak przygotowaną marynatą zalać polędwicę i odstawić na około 2 godziny co jakiś czas ją przekręcając. Po upływie tego czasu polędwicę przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać niewielką ilością wody i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5 godziny.

Podobne przepisy

Obiadek z miesem dla malego dziecka

Ile porcji: 1

Data dodania: 2023-08-30

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Mięsne

Roladka z piersi kurczaka

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-11-03

Dodany przez: beatkaa153

Kategoria: Mięsne

Boczek pieczony z miodem

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 110 min.

Data dodania: 2023-01-03

Dodany przez: foczka-ks

Kategoria: Mięsne

Kotlet mielony

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-06

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Mięsne

Kotlety zapiekane z serem i brzoskwinią

Ile porcji: 7

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-12-04

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Mięsne

Hamburgery na młodej kapuście

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-08-03

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Mięsne