Przepis na Polędwica pieczona w ostrej marynacie

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
210 min.
Czas przygotowania:
210 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2327
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Zdjęcia

Składniki

  • polędwica wieprzowa 1 kg
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • papryka ostra 0,5 łyżeczki
  • sól 0,5 łyżeczki
  • pieprz 0,5 łyżeczki
  • wino czerwone 100 ml
  • oliwa 4 łyżki
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • czosnek 2 ząbki

Akcesoria

  • miska
  • naczynie żaroodporne

Jak zrobić Polędwica pieczona w ostrej marynacie?

Polędwicę dobrze oczyścić, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oliwę z oliwek wymieszać z papryką ostrą, słodką, solą, pieprzem, następnie dodać posiekany drobniutko czosnek. Oliwę wymieszać z winem, dodać zioła prowansalskie.

Tak przygotowaną marynatą zalać polędwicę i odstawić na około 2 godziny co jakiś czas ją przekręcając. Po upływie tego czasu polędwicę przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać niewielką ilością wody i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5 godziny.

Podobne przepisy

Galantyna z kurczaka

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-08-20

Dodany przez: kaMisia13

Kategoria: Mięsne

Kasza z gulaszem

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-20

Dodany przez: malinka

Kategoria: Mięsne

Mielone z serem inaczej

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-10-05

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Parówki zapiekane w naleśnikach

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-11-20

Dodany przez: skorpion290

Kategoria: Mięsne

Skrzydełka w marynacie

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-13

Dodany przez: malinka

Kategoria: Mięsne

Klopsiki w sosie węgierskim

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2024-03-20

Dodany przez: malg0kolczyk0wnia

Kategoria: Kuchnie świata