Marchew myjemy, obieramy i trzemy na drobnej tarce. Cebulę obieramy i siekamy w bardzo drobną kosteczkę. Cebulę dodajemy do marchwi. Do tego dodajemy jajko i mleko. Wsypujemy mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy aby powstała gładka masa. Masa powinna mieć konsystencję gęstej papki, jeśli jest za rzadka, dosypujemy mąki. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej łyżką wykładamy ciasto i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki układamy na papierowym ręczniku dla odsączenia nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe placki możemy posypać tartym serem żółtym, posiekanymi ziołami, lub podawać z sosem czosnkowym czy ketchupem.
Kategoria: Warzywa
Kategoria: Przekąski
Kategoria: Przekąski
Kategoria: Warzywa
Kategoria: Przekąski
Kategoria: Warzywa