Przepis na Pikantna babka

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
90 min.
Czas przygotowania:
90 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
672
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Składniki

  • mąka 30 dag
  • chudy wędzony boczek 25 dag
  • jajko 1 szt
  • masło 5 dag
  • posiekane orzechy laskowe 10 dag
  • drożdże 3 dag
  • mielona łagodna papryka 0,5 łyżeczki
  • zioła prowansalskie 0,5 łyżeczki
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • woda

Jak zrobić Pikantna babka?

Boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni, skwarki osączamy. Drożdże mieszamy z 0,75 szklanki letniej wody, 3 łyżkami mąki i cukrem. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn, jajko, sól, miękkie masło i wyrabiamy na jednolite ciasto. Następnie dodajemy skwarki, orzechy, mieszamy, doprawiamy do smaku i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ciasto przekładamy do natłuszczonej formy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 50 min w temp. 180 stopni c.

Podobne przepisy

Duszona wołowina

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-03-28

Dodany przez: wilhelmina

Kategoria: Mięsne

Wołowina z duszonymi warzywami

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-03-24

Dodany przez: miechu

Kategoria: Mięsne

Niezwyczajne zawijasy ze zwyczajnej

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-01-04

Dodany przez: agnieszka13

Kategoria: Mięsne

Kluski śląskie z sosem mięsnym

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 90 min.

Data dodania: 2022-09-21

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Pasztet z indyka

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-03-18

Dodany przez: testera

Kategoria: Mięsne

Schab zawijany w boczku

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-09-12

Dodany przez: bernika

Kategoria: Mięsne