Przepis na Pierś indyka w winogronach

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1733
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Przepis została dodana w dniu: 20.03.2010
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2550 osób!
Bon Appétit!

Składniki

  • mięso z piersi indyka 1 kg
  • sól
  • pieprz
  • olej 3 łyżki
  • szalotka 200 g
  • cukier 1/2 łyżeczki
  • sok jabłkowy 1 szklanka
  • biały ocet winny 2-3 łyżki
  • bulion drobiowy 1 szklanka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • listki laurowe 2 szt
  • winogrona 500 g
  • jasna zasmażka 1 - 2 łyżki

Jak zrobić Pierś indyka w winogronach?

Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić ze wszystkich stron na oleju, wyjąć. Cebulki obrać, podsmażyć na tym samym tłuszczu. Posypać cukrem, zalać 2 łyżkami octu i 1/3 częścią ilości soku, chwilę gotować. Mięso ponownie włożyć do rondla, dodać pozostały sok, bulion, majeranek i listki laurowe. Przykryć, wstawić do piekarnika. Dusić 40-45 min w temp. 175 stopni c. Po 20 min mięso obrócić. Winogrona umyć, usunąć pestki. Mięso wyjąć. Sos zagęścić zasmażką, włożyć owoce, podgrzać. Przyprawić solą, pieprzem i octem.

Podobne przepisy

Filet z musztardą francuską

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2012-04-15

Dodany przez: monciasz

Kategoria: Mięsne

Nugetsy z kurczaka

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2011-09-30

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Mięsne

Kurczak nadziewany zielonym groszkiem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-07-16

Dodany przez: kaMisia13

Kategoria: Mięsne

Smażone skrzydełka

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-07-10

Dodany przez: ewasylwia

Kategoria: Mięsne

Smażone mięsko z cebulką

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-31

Dodany przez: beatkaa153

Kategoria: Mięsne

Wątróbka z czosnkiem

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-12

Dodany przez: eva45

Kategoria: Mięsne