Przepis na Pierożki z wędzonką i grzybami

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
95 min.
Czas przygotowania:
95 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
657
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

ciasto

  • sól 1 szczypta
  • jajko 1 szt
  • śmietana 18% 1 szklanka
  • mąka 2 szklanki

Składniki

  • suszone grzyby 10 szt
  • cebula 2 szt
  • ogonówka 10 dag
  • masło 2 łyżki
  • kasza gryczana ugotowana 3 szklanki
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

Jak zrobić Pierożki z wędzonką i grzybami?

Grzyby namaczamy na dwie godzinki w letniej wodzie a następnie w tej samej wodzie je gotujemy do miękkości. Odcedzamy, siekamy. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy z drobno pokrojoną ogonówką na łyżce masła. Kaszę mieszamy z cebulą, ogonówką i grzybami, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy razem na reszcie masła. Z jajka, śmietany, mąki i soli zagniatamy ciasto i przez godzinę chłodzimy w lodówce. Następnie rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Pieczemy ok. 25 min w temp. 180 stopni c na natłuszczonej blaszce.

Podobne przepisy

Roladki schabowe

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-12-14

Dodany przez: ewas135

Kategoria: Mięsne

Wątróbka drobiowa

Ile porcji: 7

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-06-09

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Farsz na gołąbki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-06-22

Dodany przez: monika4

Kategoria: Mięsne

Żołądki w pieczarkach

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-12-24

Dodany przez: ewas135

Kategoria: Mięsne

Pasztet z mielonego mięsa w cieście franucuskim

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 75 min.

Data dodania: 2022-09-18

Dodany przez: bernika

Kategoria: Mięsne

Schaboszczaki

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2024-03-02

Dodany przez: mati

Kategoria: Mięsne