Przepis na Piernik orzechowy

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
85 min.
Czas przygotowania:
25 m
Czas pieczenia:
60 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
919
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

Jak zrobić Piernik orzechowy?

Jaja rozbić, oddzielić żółtka od białek. Cukier wsypać do rondelka, rozpuścić na wolnym ogniu, zalać miodem, wlać szklankę wrzątku i całość zagotować mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Żółtka ubić z cukrem na kogel mogel, następnie utrzeć z masłem, dodać ostygnięty miód, połowę mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać pozostałą mąkę, posiekane orzechy i sztywną pianę ubitą z białek i odrobiny cukru. Ciasto delikatnie wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec przez godzinę w 180 stopniach.

Podobne przepisy

Ciasto – babka na dzień matki

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-07-31

Dodany przez: eva45

Kategoria: Ciasta

Szybki murzynek

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-01-08

Dodany przez: enia

Kategoria: Ciasta

Piaskowa babka waniliowo-kakaowa

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-08-03

Dodany przez: Pola

Kategoria: Ciasta

Walentynkowe muffinki kakaowe z wiśniami z wiśniówki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-08-31

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Ciasta

Ciasto Szrek

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-09-28

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Rabarbarowy przysmak

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-12-02

Dodany przez: goofy9

Kategoria: Ciasta