Karczek – twórcza inwencja męża, zrobić go tak jak jeszcze nie było. I powiem szczerze że z tych jego kombinacji wyszło pyszne kruchutkie mięso, naprawdę palce lizać.
Karczek umyć i osuszyć. Czosnek rozgnieść, wymieszać z solą i pieprzem oraz majerankiem. Natrzeć karczek mieszaniną i odstawić na 1h. Następnie ponacinać karczek tak by utworzyły się kieszenie (tzn nacięte kieszenie ale tylko do połowy mięsa tak by boki pozostałe całe). W każdą taką kieszeń włożyć po kilka liści szpinaku i plaster sera. Posypać papryką i wierzch posmarować musztardą francuską. Piekarnik rozgrzać do 180st. Mięso włożyć na naczynia żarodpornego, przykryć i wstawić do piekarnika na 45 minut. W trakcie polać wytworzonym sosem. Następnie na 10 minut odkryć i dorumienić wierzch. Jeśli macie większy kawałek wiadomo że trzeba wydłużyć czas pieczenia. Mięso można spokojnie podać z ryżem lub ziemniakami, bo w trakcie pieczenia wytworzył się pyszny sos i grzechem byłoby go nie wykorzystać
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne