Przepyszny kremowy makaron
Cebule są podstawą tego sosu. Obieram, kroje na niewielkie kawałki, rozgrzewam olej wrzucam cebule i dusze do zeszklenia się uważając by się nie przypaliła. Następnie podlewam trochę wodą, przykrywam i duszę do miękkości czyli jakieś 5-7 minut.
Następnie dorzucam pokrojony czosnek byle jak, suszona bazylie, (jakieś 2 łyżki) trochę oregano i pieprzu, mieszam, dodaje przecier pomidorowy – można użyć świeżych pomidorów ale powinny to być gruntowe mięsiste i pachnące a z takimi to już problem. Mieszam wszystko by smaki się połączyły.
W międzyczasie gotuje makaron al dente. Odcedzam i czeka sobie na finał. Wracając do sosu. Odstawiam sos, składam malakser. Wrzucam do niego sos lekko przestygnięty i miksuje na gładką masę (prawie gładką masę – ja lubię te maleńkie grudki nie do końca zmiksowanej cebuli ale ogólnie powinien być jedwabiście gładki).
Sos zmienia kolor na jaśniejszy. Sypie ciut cukru i ewentualnie jeszcze ziół jeśli tego sos potrzebuje. Do masy w malakserze wrzucam śmietanę i jeszcze raz to miksuje. Taki sos dopiero przekładam na patelnie, wrzucam ser (trochę zostawiam do posypania na talerzach), podgrzewam, mieszam uważając żeby ser nie przywarł do dna. Sos jest gotowy.
Odcedzone penne zgodnie z zasadą ląduje w sosie, mieszam tak by się pięknie oblepiło tym pomarańczowym cudem. Na talerzach posypuje każdą porcje startym parmezanem (lub innym).
Kategoria: Makarony
Kategoria: Makarony
Kategoria: Jarskie