Przepis na Paprykowo-tymiankowe pałki

Dodano przez:
Ile porcji:
3
Łączny czas przyrządzania:
160 min.
Czas przygotowania:
2 g
Czas pieczenia:
40 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
772
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Pałki to bardzo wdzięczna część kurczaka, raz że niedroga, dwa robi się bardzo szybko, a trzy daje nieograniczone pole jeśli chodzi o ich przyrządzanie, marynowanie. Tym razem postawiłam na paprykową marynatę, która dodała im smaku z pogranicza węgierskiej kuchni.

Zdjęcia

Składniki

  • pałki z kurczaka 10 szt
  • olej słonecznikowy 6 łyzek
  • papryka czerwona 1 szt
  • ostra papryka 1 łyzeczka
  • słodka papryka 2 łyżeczki
  • tymianek kilka gałazek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Jak zrobić Paprykowo-tymiankowe pałki?

Pałki kurczaka umyć i osuszyć. Zrobić marynatę: paprykę umyć, przekroić, oczyścić z pestek, pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Wymieszać z oliwą, paprykami w proszku, tymiankiem, doprawić solą i pieprzem. Do marynaty włożyć pałki, wymieszać i odstawić na noc do lodówki, a przynajmniej na 2h.

Piekarnik rozgrzać do 180st. Przełożyć pałki do naczynia żaroodpornego, posypać jeszcze raz tymiankiem i wstawić do piecyka i piec przez ok 40 min. Raz w trakcie pieczenia odwrócić i polać powstałym sosem

Podobne przepisy

Pyszny gulasz

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-10-12

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Schabowe w rosole

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 95 min.

Data dodania: 2022-11-10

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Mięsne

Spaghetti z kurczakiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-09-23

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Makarony

Rolada z indyka

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-05-17

Dodany przez: madi356

Kategoria: Mięsne

Klopsy

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2022-12-13

Dodany przez: Asus

Kategoria: Mięsne

Kaczka z jabłkami

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-10-02

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne