Pałki to bardzo wdzięczna część kurczaka, raz że niedroga, dwa robi się bardzo szybko, a trzy daje nieograniczone pole jeśli chodzi o ich przyrządzanie, marynowanie. Tym razem postawiłam na paprykową marynatę, która dodała im smaku z pogranicza węgierskiej kuchni.
Pałki kurczaka umyć i osuszyć. Zrobić marynatę: paprykę umyć, przekroić, oczyścić z pestek, pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Wymieszać z oliwą, paprykami w proszku, tymiankiem, doprawić solą i pieprzem. Do marynaty włożyć pałki, wymieszać i odstawić na noc do lodówki, a przynajmniej na 2h.
Piekarnik rozgrzać do 180st. Przełożyć pałki do naczynia żaroodpornego, posypać jeszcze raz tymiankiem i wstawić do piecyka i piec przez ok 40 min. Raz w trakcie pieczenia odwrócić i polać powstałym sosem
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Makarony
Kategoria: Mięsne