Rybę umyć, oczyścić, sprawić, opłukać, odciąć łeb, pokrajać w cienkie dzwonka i lekko obrumienić na tłuszczu. Na pozostałym tłuszczu zrumienić pokrajaną w kostkę cebulę. Cebulę wraz z rybą włożyć do rondla, posypać suto czerwoną sproszkowaną papryką, posolić, zalać szklanką wrzącej wody i dusić powoli pod przykryciem ok. 20 min. Sos zagęścić mąką rozprowadzoną kilkoma łyżkami zimnej wody, zagotować, dodać śmietanę, doprawić do smaku. Wyłożoną na półmisek rybę posypać suto drobno posiekaną zieloną pietruszką i koprem. Podawać z kluskami kładzionymi lub półfrancuskimi oraz z surówką z białej kapusty lub z sałatą.
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie