Receptura została dodana w dniu: 06.03.2010
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2026 osób!
Smacznego!
Mleko podgrzać. Do kubeczka włożyć drożdże, łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i rozprowadzić w połowie szklanki ciepłego mleka. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito. Żółtka wlać do garnuszka, dodać cukier i cukier waniliowy. Położyć garnuszek na garnku z gorącą wodą i utrzeć do białości. Podrośnięte drożdże dodać do mąki wraz z utartymi żółtkami i otartą skórką. Ciasto wyrabiać ręką, dolewając ciepłe mleko w takiej ilości, aby nie było zbyt rzadkie. Gdy zacznie odstawać od miski, wlać stopione masło (ciepłe lecz nie gorące i dalej należy wyrabiać ciast, aż zacznie odstawać od ręki. Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość. Wtedy można zacząć formować malutkie mini pączki. Ułożyć wszystkie na deseczce posypać je małą ilością mąki i znów pozostawić do podrośnięcia. Pączki smażyć w głębokim tłuszczu. Po wyjęciu odsączyć na bibule lub ręczniku papierowym. Ostygnięte posypać cukrem pudrem. Przy formowaniu pamiętajmy, że są to mini pączusie. Ciasto użyć można również do zwykłych pączków z konfiturą. Nadaje się doskonale 🙂
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery