Przepis na Ozorki cielęce w sosie bakaliowym

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
3880
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Podajemy z ziemniakami puree i surówką.

Zdjęcia

Składniki

  • ozorki cielęce 2 szt
  • włoszczyzna 1 porcja
  • ziele angielskie 5 ziaren
  • pieprz czarny 5 ziaren
  • sól 1 szczypta

sos

  • masło roslinne 1 łyżka
  • mąka 1 łyżka
  • wywar z ozorków 2 szklanki
  • rodzynki 1 filiżanka
  • śliwki suszone 1 filiżanka
  • wino czerwone wytrawne 1 kieliszek
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól 1 szczypta
  • biały pieprz

Jak zrobić Ozorki cielęce w sosie bakaliowym?

W winie moczymy rodzynki i pokrojone paseczki śliwki. Umyte ozorki z wyciętymi śliniakami kładziemy do zimnej, czystej wody, zagotowujemy i trzymamy na ogniu przez 20 minut. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do naczynia z zimną wodą, po 2 minutach przekładamy na deskę i zdejmujemy z ozorków szorstką skórę. Zagotowujemy 2 litry wody z włoszczyzną i przyprawami, przekładamy obrane ozorki, gotujemy do miękkości na średnim ogniu.
Przygotowujemy sos: na rozgrzanym maśle zasmażamy mąkę, gdy się zrumieni, rozprowadzamy przecedzonym wywarem, zagotowujemy, cały czas mieszając, sos powinien być gęsty i pulchny. Do sosu dodajemy namoczone w winie bakalie wraz z winem, w którym się moczyły, przyprawiamy solą, białym pieprzem, sokiem z cytryny, szczyptą cukru w taki sposób, by sos miał lekką nutę słodyczy. Dodajemy do sosu pokrojone w cienkie, skośne plasterki ozorki, zagotowujemy i trzymamy w cieple pod przykryciem, przez kilka minut, by połączyły się ziemniaki.

Podobne przepisy

Karkówka z sosem pomidorowym

Ile porcji: 15

Czas przyrządzenia: 55 min.

Data dodania: 2024-02-29

Dodany przez: mati

Kategoria: Mięsne

Pierś kurczaka dotowana na parze

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-01-10

Dodany przez: robbo

Kategoria: Mięsne

Zrazik w sosie

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-13

Dodany przez: malinka

Kategoria: Mięsne

Niezwyczajne zawijasy ze zwyczajnej

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-01-04

Dodany przez: agnieszka13

Kategoria: Mięsne

Kurczak pieczony z rozmarynem

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-01-14

Dodany przez: dorlill

Kategoria: Mięsne

Pulpeciki w sosie

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-03-29

Dodany przez: santalucia

Kategoria: Mięsne