Nie wiem jak wy ale ja chronicznie cierpię na nadmiar białek w zamrażalniku, z którymi nie wiem już co robić. No bo ile można piec bezy, kokosanki, tort pavlovej, tulipana… nuda nuda nuda… dlatego szukam nowych pomysłów na pozbycie się częściowo kłopotu
Piekarnik rozgrzać do 180st C. Tortownicę 24 cm wysmarować masłem i posypać mąką.
Truskawki umyć, odsączyć, większe pokroić na pół. Mieszankę owocową rozmrozić, odlać sok, posypać łyżką mąki ziemniaczanej, lekko obtoczyć (żeby się nie rozpadły w cieście).
Masło rozpuścić i przestudzić. W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem, cukrem, bułką i migdałami. Dolać masło i wymieszać wszystko mikserem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i wymieszać delikatnie z ciastem.
Masę wylać na dno tortownicy, wyłożyć na nią równomiernie owoce. Piec ok. 45 min. do suchego patyczka. Gdy ostygnie wyjąć i posypać cukrem pudrem
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Desery