Przepis na Klopsiki w sosie węgierskim

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
80 min.
Czas przygotowania:
80 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
5025
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kuchnie świata, Mięsne

Zdjęcia

Składniki

  • mięso mielone 0,5 kg
  • jaja 2 sztuki
  • cebula 6 sztuk
  • czerstwa bułka 1 sztuka
  • mąka
  • papryka czerwona 1 duża
  • marchewka 4 duże
  • pomidory w puszce 1 puszka
  • kostka bulionowa 2 kostki
  • koncentrat pomidorowy
  • olej
  • przyprawy

Akcesoria

  • patelnia teflonowa
  • tarka
  • garnek

Jak zrobić Klopsiki w sosie węgierskim?

Do mięsa mielonego dodać posiekaną drobno cebulkę, namoczoną i wyciśniętą bułkę, jaja, przyprawić solą i pieprzem. Z mięsa formować kulki, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju.

Warzywa drobno pokroić, marchewkę zetrzeć na tartce. Warzywa zalać wodą, dodać kostki bulionowe i dusić pod przykryciem aż będą bardzo miękkie. Dodać pomidory z puszki i klopsiki i dalej dusić.

Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, jeśli trzeba dolać odrobinę wody i doprawić do smaku pieprzem, papryką słodką i ostrą. Podawać z ryżem, kaszą lub plackami ziemniaczanymi. Smacznego 😉

Podobne przepisy

Pasztet z mielonego mięsa w cieście franucuskim

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 75 min.

Data dodania: 2022-09-18

Dodany przez: bernika

Kategoria: Mięsne

Placki z filetów kurczaka i pieczarek

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-12-05

Dodany przez: terenowa22

Kategoria: Mięsne

Spaghettini z cytrusowo-czosnkowymi okruszkami

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 18 min.

Data dodania: 2023-01-06

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia włoska

Pizzerinki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-12-06

Dodany przez: terenowa22

Kategoria: Mięsne

Flaczki z kurczaka

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-10-10

Dodany przez: pioge7

Kategoria: Mięsne

Cielęcina duszona w warzywach

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-03-16

Dodany przez: Teresa

Kategoria: Mięsne