Przepis na Napoleonka.

Dodano przez:
Ile porcji:
10
Łączny czas przyrządzania:
50 min.
Czas przygotowania:
50 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1080
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

ciasto

masa I

masa II

dekoracja

  • cukier puder wg potrzeb

Akcesoria

  • garnek
  • forma do ciasta
  • pergamin
  • łyzka
  • stolnica

Jak zrobić Napoleonka.?

Mąkę, margarynę i śmietanę siekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i upiec w temp.180 stopni przez 20-25 minut.

Masa I
1 szklanka mleka,1/2 szklanki cukru,1 łyżka masła – zagotować

Masa II
1 szklankę mleka, 3/4 szklaki mąki i żółtka roztrzepać – można dodać aromat i masę II wlać do masy I.
Dobrze zamieszać i zagotować

Na upieczony placek wyłożyć masę, przykryć drugim plackiem i jak troszkę ostygnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

Podobne przepisy

Trójkolorowa ptasia pianka

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2023-09-20

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Ciasto z suszonymi śliwkami

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-03-23

Dodany przez: stasiek

Kategoria: Ciasta

Chałka z opiekacza do chleba

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2023-08-11

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Ciasta

Ananasowiec

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-04-18

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta

Ciastka z posypką cukrową

Ile porcji: 16

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2022-11-29

Dodany przez: Emila

Kategoria: Ciasta

Wiśniowiec

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-12-16

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta