Przepis na Napoleonka.

Dodano przez:
Ile porcji:
10
Łączny czas przyrządzania:
50 min.
Czas przygotowania:
50 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1054
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

ciasto

masa I

masa II

dekoracja

  • cukier puder wg potrzeb

Akcesoria

  • garnek
  • forma do ciasta
  • pergamin
  • łyzka
  • stolnica

Jak zrobić Napoleonka.?

Mąkę, margarynę i śmietanę siekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i upiec w temp.180 stopni przez 20-25 minut.

Masa I
1 szklanka mleka,1/2 szklanki cukru,1 łyżka masła – zagotować

Masa II
1 szklankę mleka, 3/4 szklaki mąki i żółtka roztrzepać – można dodać aromat i masę II wlać do masy I.
Dobrze zamieszać i zagotować

Na upieczony placek wyłożyć masę, przykryć drugim plackiem i jak troszkę ostygnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

Podobne przepisy

Ciasto z galaretką i kremem

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-12-24

Dodany przez: ewas135

Kategoria: Ciasta

Bułeczki francuskie z jabłkami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-05-17

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta

Przekładaniecz masą i galaretką

Ile porcji: 35

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-12-04

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Ciasta

Tort księcia regenta

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-11-01

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ciasta

Drożdżowe z kruszonką jabłkową

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-05-23

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta

Ciasteczka z biszkoptów

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-10-07

Dodany przez: pioge7

Kategoria: Ciasta