Przepis na Napoleonka.

Dodano przez:
Ile porcji:
10
Łączny czas przyrządzania:
50 min.
Czas przygotowania:
50 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1070
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

ciasto

masa I

masa II

dekoracja

  • cukier puder wg potrzeb

Akcesoria

  • garnek
  • forma do ciasta
  • pergamin
  • łyzka
  • stolnica

Jak zrobić Napoleonka.?

Mąkę, margarynę i śmietanę siekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i upiec w temp.180 stopni przez 20-25 minut.

Masa I
1 szklanka mleka,1/2 szklanki cukru,1 łyżka masła – zagotować

Masa II
1 szklankę mleka, 3/4 szklaki mąki i żółtka roztrzepać – można dodać aromat i masę II wlać do masy I.
Dobrze zamieszać i zagotować

Na upieczony placek wyłożyć masę, przykryć drugim plackiem i jak troszkę ostygnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

Podobne przepisy

Muffinki imbirowe

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-08-31

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Ciasta

Ciasteczka z gotowanych żółtek

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-07-14

Dodany przez: aniaa

Kategoria: Ciasta

Ucierane ciasto z brzoskwiniami i borówkami

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-10-29

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ciasta

Babka marmurkowa

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-02-27

Dodany przez: daktyl

Kategoria: Ciasta

Ciasto poduszkowiec

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-12-06

Dodany przez: malina

Kategoria: Ciasta

Domowa ptasia pianka

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-01-08

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Ciasta