Receptura została dodana w dniu: 15.03.2010
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2949 osób!
Smacznego!
Ryż (zamiast z ryżu możemy masę zrobić z kaszy manny lub kaszy jaglanej) gotujemy tak, by nie był do końca miękki. Studzimy ryż, a gdy jest już chłodny dodajemy do niego utarte na jarzynówce jabłka oraz utarte na tarce, lub drobno pokrojone śliwki lub nektarynki. Farsz skrapiamy roztopionym masłem, dodajemy cukier do smaku aromat albo cukier waniliowy i mieszając zagotowujemy. Z przesianej przez sito mąki, jaja, odrobiny soli i ciepłej wody zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Wałkujemy na cienki placek, szklanką wycinamy kółka i na środku kółeczek nakładamy 1 kopiastą łyżeczkę masy ryżowo owocowej, przykrywamy drugim kółeczkiem i dookoła okręgu szczelnie sklejamy uwypuklając środek z farszem , tworząc kapelusz. Zagotowujemy lekko osolona wodę i wrzucamy do niej nasze pierogi -kapelusze i gotujemy. Gdy wypłyną gotujemy je jeszcze chwilę. Wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową. Podajemy z cukrem, wymieszanym z cukrem waniliowym śmietaną z cukrem i cynamonem, lub sosem owocowym.
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie