Smaczne do złudzenia przypominające prawdziwe orzechy włoskie ciasteczka
Ubić białka na sztywną pianę z odrobiną soli.
Mąkę, Kasia, żółtka i cukier zagnieść szybko, a gdy składniki się połączą dodać sodę, ocet i ubitą pianę. Wyrobić gładkie ciasto.
Podłączyć palnik gazowy – średni – ustawić na nim formę – orzeszkownicę, rozgrzać ją.
Z ciasta urywać małe kawałeczki i formować z nich kulki, wielkości gołębiego jaja.
Kulki te, wkładać w formę, na stronie z wgłębieniem ( ja mam formę 9 otworami)..
Zamknąć górną część orzeszkownicy i piec z obu stron na złotobrązowy kolor.
Po upieczeniu i ostudzeniu wyrównać brzegi połówek orzeszków, i napełniać je kremem. Napełnione połówki orzeszków składamy do siebie stroną z kremem , tworząc orzech.
Na masę: zagotowujemy mleko i gotującym się mlekiem zalewamy przygotowane orzechy, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Kasia ucieramy z cukrem pudrem na puszystą pianę i partiami, stopniowo dodajemy do niej orzechy z mlekiem.
Gotową masę nakładamy o do orzeszków.
UWAGA: masy tej wystarcza na podwójną porcję orzeszków – ja wykorzystuję ją do przełożenia wafli lub biszkoptu…
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery