Smaczne do złudzenia przypominające prawdziwe orzechy włoskie ciasteczka
Receptura została dodana w dniu: 17.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2166 odwiedzających!
Smacznego!
Ubić białka na sztywną pianę z odrobiną soli.
Mąkę, Kasia, żółtka i cukier zagnieść szybko, a gdy składniki się połączą dodać sodę, ocet i ubitą pianę. Wyrobić gładkie ciasto.
Podłączyć palnik gazowy – średni – ustawić na nim formę – orzeszkownicę, rozgrzać ją.
Z ciasta urywać małe kawałeczki i formować z nich kulki, wielkości gołębiego jaja.
Kulki te, wkładać w formę, na stronie z wgłębieniem ( ja mam formę 9 otworami)..
Zamknąć górną część orzeszkownicy i piec z obu stron na złotobrązowy kolor.
Po upieczeniu i ostudzeniu wyrównać brzegi połówek orzeszków, i napełniać je kremem. Napełnione połówki orzeszków składamy do siebie stroną z kremem , tworząc orzech.
Na masę: zagotowujemy mleko i gotującym się mlekiem zalewamy przygotowane orzechy, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Kasia ucieramy z cukrem pudrem na puszystą pianę i partiami, stopniowo dodajemy do niej orzechy z mlekiem.
Gotową masę nakładamy o do orzeszków.
UWAGA: masy tej wystarcza na podwójną porcję orzeszków – ja wykorzystuję ją do przełożenia wafli lub biszkoptu…
Ile porcji: 20
Czas przyrządzenia: 120 min.
Data dodania: 2022-09-17
Dodany przez: malg0kolczyk0wnia
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery