Mąkę przesiewamy. Zagotowujemy wodę z solą oraz masłem. Do gotującej się wody z dodatkami dodajemy mąkę i gotując ucieramy aż do powstania gładkiej masy. Masę studzimy i do przestudzonej dodajemy po 1 jajku każde następne jajko dodajemy, gdy poprzednie będzie już dobrze wchłonięte przez ciasto. Gotowym ciastem napełniamy rękaw cukierniczy i na przygotowaną blachę wyciskamy małe ok 2-3 cm podłużne korpusiki z ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 195 – 200 stopni c. I pieczemy eklerki około 18 – 20 minut. Upieczone odstawiamy do ostudzenia i po ostudzeniu delikatnie przekrawamy je wzdłuż na pół. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Na koniec dodajemy rozdrobnione owoce. Ja zrobiłam ze świeżą truskawką. Ubitą śmietankę zmieszaną z owocami nakładamy na spodnią część ostudzonej eklerki i nakrywamy je wierzchnią częścią. Wierzchy gotowych eklerek ozdobić polewą czekoladową, kokosem, ozdobnym wężykiem z pozostałej ubitej śmietany, lub posypujemy – tak jak ja -cukrem pudrem.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery