Przepis na Mięsne paszteciki

Dodano przez:
Ile porcji:
30
Łączny czas przyrządzania:
150 min.
Czas przygotowania:
90 m
Czas smażenia:
60 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1988
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne, Zimny bufet

Zdjęcia

ciasto

farsz

  • mięso wieprzowe - szynka 1 kg
  • pieprz,sól
  • cebula 2 szt - duże
  • bułka sucha 1 szt

dodatek

  • żółtko 1 szt
  • mleko 1 łyżka

Jak zrobić Mięsne paszteciki?

Robimy rozczyn z jednej garści mąki, drożdży, czubatej łyżeczki cukru i 1/3 szklanki ciepłego nie gorącego mleka zrobić zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i oraz rozczyn wcześniej przygotowany. Margarynę dodajemy roztopioną, przestudzoną. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz.

Mięso myjemy i kroimy na kawałki, smażymy z cebulką na małym ogniu, aż będzie miękkie. Studzimy, mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy kilka łyżek tłuszcz z duszenia żeby farsz nie był za suchy. Dodajemy bułkę namoczoną w wodzie. Wyrabiamy i mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3-4 kawałki, ciasto wałkujemy. Podsypujemy ciasto mąką. Na podłużne ciasto nakładamy wzdłuż farsz z i zawijamy w rulonik. Sklejamy brzegi ciasta.

Kroimy ciasto na kilkanaście kawałków. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach gdyż nam jeszcze podrośnie. Przykrywamy na 25 minut ściereczka do podrośnięcia.

Smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°c, około 25 minut do zrumienienia.

Podobne przepisy

Delikatna kolacja serowo-owocowa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-10-11

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Zimny bufet

Pierś z kurczaczka pieczona

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-04-29

Dodany przez: monika4

Kategoria: Mięsne

Pasztet babci

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-09-29

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Roladki mięsne w kapuście włoskiej duszone w winie

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-09-07

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Mięsne

Filety z kurczaka z jajkiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-04-01

Dodany przez: pacul

Kategoria: Mięsne

Smalec

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-05-21

Dodany przez: madi356

Kategoria: Zimny bufet