Przepis na Mazurek korzenny

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
892
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Receptura została dodana w dniu: 08.03.2010
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2346 osób!
Bon Appétit!

Składniki

  • rodzynki 20 dag
  • zmielone migdaly 10 dag
  • cukier 1 szklanka
  • jajka 3 sztuki
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • cynamon 1/2 łyżki
  • przyprawa korzenna 1/2 łyżeczki
  • starta skórka cytrynowa 2 łyżki
  • wafel tortowy 1 sztuka
  • polewa marcepanowa 1 opakowanie
  • brzoskwinie z puszki 2 sztuki

Jak zrobić Mazurek korzenny?

Rodzynki należy sparzyć. Jajka utrzeć ze startą skórką cytrynową, cynamonem, przyprawą korzenną. Ucierając wsypać cukier, migdały i mąkę. Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą zmiksować. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki, w której włożony został wafel i piec przez około 15- 20 minut w temp. 160 stopni. Po ostudzeniu polać polewą marcepanową i ozdobić brzoskwiniami.

Podobne przepisy

Ciasto poduszkowiec

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-12-06

Dodany przez: malina

Kategoria: Ciasta

Placuszki „Racuszki’

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-04-27

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Biszkopt z budyniem

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-07-20

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Ciasta

Ciastka cytrynowe

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2022-12-06

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Ciasta

Łatwy snikers

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-09-17

Dodany przez: malg0kolczyk0wnia

Kategoria: Ciasta

Róże karnawałowe

Ile porcji: 11

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-08-05

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Ciasta