Przepis została opublikowana w dniu: 20.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2591 osób!
Na zdrowie!
Masło rozgrzewamy, wsypujemy do niego mąkę. Masło z mąką podsmażamy ale nie rumienimy. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy lekko przestygnie wlewamy energicznie mieszając miotełką – bulion mięsny – albo warzywny. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny – soku dajemy tyle, by sos nie był kwaśny. Żółtka ubijamy z odrobiną soli, dodajemy do nich odrobinę gorącego bulionu, mieszamy energicznie i cienkim strumieniem wlewamy do do sosu. Podgrzewamy so, bez gotowania, mieszając. Podajemy do pieczonego lub gotowanego drobiu.
Kategoria: Sosy
Kategoria: Sosy
Kategoria: Sosy
Kategoria: Sosy
Kategoria: Sosy