Domowa maślana chałka
Wymieszać suche składniki, dodać rozczyn, roztopione i ostudzone masło, ciepłe mleko, jajko i żółtko, wyrabiać, aż zacznie odstawać od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrobić podzielić na 3 lub 6 części, uformować wałki i spleść z nich warkocz zwykły lub poszóstny. Przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem (ja położyłam luzem na dużej blasze na papierze do pieczenia). Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Bułkę posmarować roztrzepanym żółtkiem z 2 łyżkami wody lub posypać np sezamem albo makiem. Piec w temperaturze 190°c przez około 30 minut
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Pieczywa