Przepis na Makowiec babuni

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
2367
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta, Przepisy na Boże Narodzenie

Przepis została opublikowana w dniu: 21.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2499 osób!
Smacznego!

ciasto

nadzienie

Jak zrobić Makowiec babuni?

Mak opłukać, usunąć zanieczyszczenia. Zalać wrzącym mlekiem i na małym ogniu gotować 30 minut. Następnie dokładnie osączyć i zemleć dwukrotnie przez maszynkę z sitkiem o małych oczkach. Drożdże rozpuścić w osłodzonym letnim mleku i odstawić do wyrośnięcia. Margarynę z cukrem utrzeć do białości, dodać jajko i żółtka. Do przesianej przez sito mąki wlać wyrośnięty rozczyn, dodać masę jajeczną i wyrabiać drewnianą łyżką lub ręką tak długo, aż ciasto będzie odstawać. Nakryć lnianą ściereczką i przenieść w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W rondlu roztopić margarynę, miód, miąższ wanilii, bakalie i mak. Smażyć na małym ogniu 15 minut, ostudzić. Dodać utarte z cukrem żółtka i ubitą na sztywno pianę z białek. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt, posmarować białkiem, nałożyć nadzienie, zwinąć w rulon. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 stopni.

Podobne przepisy

Sernik z pianką

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-07-10

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Ciasta

Śmietanowiec z owocami

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 1440 min.

Data dodania: 2011-12-20

Dodany przez: malina

Kategoria: Ciasta

Placek z śliwkami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-06-30

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Ciasta

Biszkopt z budyniem

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-07-20

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Ciasta

Pyszne ciasto

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-07-03

Dodany przez: madi356

Kategoria: Ciasta

Babka z kisieli

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 75 min.

Data dodania: 2011-04-10

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ciasta