Przepis została opublikowana w dniu: 21.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2499 osób!
Smacznego!
Mak opłukać, usunąć zanieczyszczenia. Zalać wrzącym mlekiem i na małym ogniu gotować 30 minut. Następnie dokładnie osączyć i zemleć dwukrotnie przez maszynkę z sitkiem o małych oczkach. Drożdże rozpuścić w osłodzonym letnim mleku i odstawić do wyrośnięcia. Margarynę z cukrem utrzeć do białości, dodać jajko i żółtka. Do przesianej przez sito mąki wlać wyrośnięty rozczyn, dodać masę jajeczną i wyrabiać drewnianą łyżką lub ręką tak długo, aż ciasto będzie odstawać. Nakryć lnianą ściereczką i przenieść w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W rondlu roztopić margarynę, miód, miąższ wanilii, bakalie i mak. Smażyć na małym ogniu 15 minut, ostudzić. Dodać utarte z cukrem żółtka i ubitą na sztywno pianę z białek. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt, posmarować białkiem, nałożyć nadzienie, zwinąć w rulon. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 stopni.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta