Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 min. , odsączamy, przelewamy zimną wodą i ponownie odsączamy. Gruszki /dojrzałe ale twarde/ myjemy i odcinamy ich końce tak by zostały tylko pękate części. Ostrym nożem wycinamy gniazda nasienne a powstałe „dołki” napełniamy konfiturą. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy po jednym żółtku. Masę mieszamy z makaronem i namoczonymi i odciśniętymi rodzynkami. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Formę żaroodporną natłuszczamy, ustawiamy w niej gruszki z konfiturą, obkładamy masą makaronową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni c i zapiekamy przez ok. 40 min.
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Makarony