Rogaliki te są tak samo smaczne, jak rogaliki zrobione z ciasta francuskiego.
Masło lub margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, żółtko i 1 łyżkę letniej wody i szybko samymi koniuszkami palców zagnieść ciasto i odstawić do schłodzenia na ok. 30 minut.
Orzechy włoskie posiekać i uprażyć na patelni. Przestudzić, połączyć z rodzynkami, masą marcepanową, cukrem, rumem, sokiem cytrynowym i masłem.
Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i pokroić na trójkąty. Na każdy z nich nałożyć po łyżce nadzienia (u podstawy trójkątów). Zwinąć w rogaliki.
Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze.
Posmarować żółtkiem, posypać cukrem.
Piec 15 – 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 – 200 stopni C.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery